Omgaan met en het vermijden van afleiding – breek voor een verhoogde focus je taken in kleinere stuk

Wat ons vaak afleidt, is dat overweldigende gevoel van ‘Bah, dit is te veel om op dit moment aan te werken.’ Vervolgens beginnen we te spelen met allerlei andere dingen – eigenlijk alles – om maar niet te hoeven werken aan die ‘bah’ taak of dat ‘bah’ project.

Eén van de beste manieren om afleidingen tegen te gaan, is door jouw projecten en taken in de kleinst mogelijke stukjes op te splitsen. Een goede maatstaf om te bekijken of je een project hebt gereduceerd tot hapklare brokjes, is door te vragen “Kan iemand dit binnen een redelijke tijd klaren?”

 

Als het antwoord ‘ja’ is, zit je op schema. Als de taak, het werk of de activiteit nog steeds meer dan één persoon vereist of als er één persoon één of meer uur per dag nodig is om het te volbrengen, dan bevindt het zich nog steeds in het ‘bah’ gebied.

 

Dus op dit moment wil ik dat je één van die taken, toezeggingen of projecten oppakt, waarvan je weet dat je eraan zou moeten werken (en misschien weet je dat al dagen, weken of maanden dat je daaraan zou moeten werken, maar elke keer wordt afgeleid dat je eraan probeert te werken) en begint met het afbakenen van zoveel kleine stukjes als je kunt. Maak voor nu gewoon maar een lijstje. Sommige stukken kunnen 5 minuten duren en sommige kunnen wel 45 minuten duren.

 

Er is geen bepaald tijdsbestek, maar je weet wel wat waarschijnlijk voor jou zal werken. Je kunt dit baseren op je eigen aandachtsspanne of op het soort werk of leven dat je hebt (als je bijvoorbeeld een tweeling van twee jaar thuis hebt met daarbij een kantoor aan huis, dan moet je het mogelijk opdelen in taken van 5 – 10 minuten!)

Begin nu aan een klein stukje te werken. Werk dan aan het volgende en het volgende en het volgende.

 

Hier is nog een interessant positief voordeel, dat betrekking heeft op het opsplitsen van grote taken in een kleinere taak, om te overwegen: als je afgeleid mocht worden, is het makkelijker om terug te gaan naar een kleiner stuk waarop je al gefocust was dan naar een enorm, omslachtig BAH-stuk.

 

Van de redactie van Blokpil; de concentratiepil van het moment

 

http://blokpil.nl/