Hillaktief
Image default
Vervoer en transport

Waar moet je aan denken bij het kopen van een elektrische fiets?

Dus je wilt een elektrische fiets kopen? Dat is een goed idee! Elektrische fietsen zijn snel en comfortabel. Zo kun je lange afstanden fietsen zonder je te veel te hoeven inspannen. Maar waar moet je allemaal aan denken voor je er eentje koopt? Wat voor accessoires zijn er bijvoorbeeld? Zo kun je een fietsendrager kopen om de fiets aan je auto vast te kunnen maken. Hieronder staan nog een aantal dingen waar je over moet denken als je een elektrische fiets gaat kopen.

Accessoires

Bij het kopen van een elektrische fiets is het belangrijk dat je kijkt naar de accessoires. Wat zijn dingen die je nodig hebt. Zo kun je een thule fietsendrager 4 fietsen bestellen om je fietsen handig mee te kunnen nemen op reis. Maar verder kun je ook denken aan spullen die op een normale fiets zitten, zoals fietsverlichting. Je wilt immers wel goed zichtbaar zijn op de weg. Anders kan het gevaarlijk woorden. Verder kun je denken aan een bagagedrager of een bel. Denk goed na over wat je misschien nodig gaat hebben.

Verschillende motoren

Een elektrische fiets koop je vanwege de elektrische motor. Deze motor is datgene wat de fietsritten zo snel en comfortabel maken. Er zijn verschillende soorten motoren. Het is belangrijk om een motor te kiezen die bij je eisen en budget passen. Er zijn voorwielmotoren, deze komen veel voor. Een voorwielmotor is vaak goedkoper dan andere motoren door hun eenvoudige montage. Een nadeel hiervan is dat het gewicht van de fiets niet in balans is, bij een middenmotor is dit wel het geval. De motor zit, zoals de naam al zegt, in het midden van de fiets. Hierdoor zit ook het zwaartepunt in het midden. Een goede gewichtsverdeling is fijne tijdens lange ritten. 

Aandrijving

Er zijn twee manieren om een elektrische fiets aan te drijven, met behulp van een ketting of met een tandriem. Beide opties hebben zo zijn eigen voor- en nadelen. De ketting komt het meeste voor en is zeer flexibel. Toch vraagt een ketting ook meer onderhoud dan een riem. De tandriem wordt steeds vaker gebruikt, maar heeft wel enkele beperkingen wat betreft toepasbaarheid. Wat wel fijn is aan een tandriem, is dat hij vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Bij een tandriem wordt de fiets altijd uitgerust met een naaf- of automatische versnelling. Deze versnellingen zijn ideaal omdat ze zich in het achterwiel bevinden en daardoor beter beschermd zijn tegen vuil, water en andere nadelige invloeden. Het aantal beschikbare versnellingen is echter beperkt, meestal rond de zeven.

Remmen

Op een elektrische fiets is het super belangrijk om goede remmen te hebben. Wanneer je op een zware elektrische fiets snel over de weg rijdt, is het belangrijk om te weten dat je op tijd en veilig kunt stoppen. Daarom zijn goede remmen van groot belang, beter dan de remmen op een normale fiets. In de meeste gevallen zitten er standaard hydraulische schijfremmen op een elektrische fiets. Deze bieden veel remkracht. Toch is het belangrijk om de remmen te controleren voordat je een fiets koopt. Ook na de aankoop is het belangrijk om regelmatig je remmen te controleren.