Hillaktief
Image default
Bedrijven

Het onderhouden van uw gazon

Het onderhouden van uw gazon

Hoe onderhoud je nu het beste je gazon? Als je de juiste grond hebt, en je hebt het juiste gras geplant, hoe houd je je gazon dan gezond en groen? Er zijn acht belangrijke onderdelen voor het onderhoud van het gazon:

  • Besproeiing
  • Maaien
  • Bemesting
  • Onkruidbestrijding
  • Verticuteren


Besproeiing

Water geven is eenvoudig. De algemene regel is om het gazon zwaar te besproeien, als het echt nodig is, in plaats van vaker licht te besproeien. Als u licht besproeit, komt het water niet in de grond terecht, zodat het niet veel goeds oplevert. U moet genoeg water geven om 15 tot 20 cm diep te laten weken, zodat de wortels diep in de grond kunnen groeien. Het advies om water te geven verschilt per grondsoort, maar als algemene regel geldt dat er water moet worden gegeven tot er ongeveer een centimeter water over het grondoppervlak is aangebracht.

Geef water zodra het gras begint uit te drogen. De kleur zal veranderen van groen naar blauwachtig grijs, en het zal wat van zijn elasticiteit verliezen. Als het gras niet een paar seconden nadat u er op gestapt bent terugveert, heeft het water nodig. De beste tijd om water te geven is in de vroege ochtend; het water zal niet zo gemakkelijk verdampen als in de middag, en het zal het gazon afkoelen als de temperatuur begint te stijgen.

Maaien

Het maaien vermindert de werkdruk op het wortelstelsel van een grasplant. Een grote bovengrondse halm vereist meer water en voedingsstoffen uit de grond. Het is makkelijker voor de wortels om voor de plant te zorgen als de halm kleiner is. Het maaien stimuleert ook de groei van de grasplant. Wanneer de bladen worden gemaaid, moet de plant nieuwe bladeren laten groeien om het zonlicht te absorberen. Dit helpt bij de aanleg van een dikker, zwaarder gazon, dat beter bestand is tegen onkruid en ziekte.

Het is het beste om regelmatig te maaien tijdens het groeiseizoen. De vuistregel is om nooit meer dan een derde van de grasplant in één keer af te maaien – het is slecht voor de plant om veel van zijn fotosynthese vermogen plotseling te verliezen. Een veel voorkomende maaifout is het te kort maaien van het gras. Het is het beste om het gras in het koude seizoen op ongeveer 7,5 cm hoog of hoger te houden, en de meeste grassen in het warme seizoen doen het goed op ongeveer 5 tot 6,5 cm hoog. U kunt de maaihoogte het hele jaar door variëren. In de herfst, winter en lente kunt u korter maaien omdat de temperaturen koel zijn en het water overvloediger is. In de zomer laat u het gras langer groeien. De schaduw zal helpen de grond te koelen.

Gazonverzorgingsdeskundigen raden u aan om uw maaipatroon te variëren. Dat wil zeggen, duw de maaier de ene week naar het noorden en het zuiden en de volgende week naar het oosten en westen. Scherp uw maaimessen een paar keer per jaar aan voor een gezonde, schone maaibeurt. Als u een mulchmaaier hebt, kunt u het maaisel op het gazon laten liggen om het gras te helpen bemesten.

Bemesting

Bemesting voegt voedingsstoffen toe aan de bodem zodat de bodem het gras kan voorzien van voedingsstoffen. Als u regelmatig maait, zal uw gras zeer snel groeien, wat betekent dat het meer voedingsstoffen nodig heeft dan een gemiddelde plant. Uw grond kan op zichzelf al voedingsstoffen leveren aan de meeste inheemse planten, maar het kan wel wat hulp nodig hebben om uw gras te voeden.

De meest effectieve manier om te bemesten is door één of twee keer per jaar een langzaam werkende commerciële korrelvormige meststof te verspreiden. In tegenstelling tot wateroplosbare sproeibemesting, die direct op de bladeren inwerkt, geeft korrelige meststof gedurende enkele maanden geleidelijk voedingsstoffen vrij. Als u de meststof in de herfst verspreidt, zal het de wortelstructuur van de plant versterken, waardoor deze beter bestand is tegen droogte en beter bestand is tegen onkruid. U kunt ook natuurlijke meststof toevoegen, zoals compost en mest.

Verticuteren

Wanneer de bodem verdicht wordt — van voetverkeer, maaien en dergelijke — kan de zuurstof niet de wortels bereiken die organisch materiaal afbreken om de bodem te verrijken. Om uw gazon gezond te houden, is het een goed idee om het periodiek te verticuteren — om de verdichte grond te voorkomen.

Handmatige en elektrische verticuteermachines verwijderen smalle delen van de grond om ondiepe gaten te vormen. Lucht, water en organisch materiaal verspreiden zich via de gaten in de grond en revitaliseren de grond. Als het drukke verkeer uw gazon ernstig verdicht, kunt u het beste elke lente of herfst verticuteren.

Gerelateerde artikelen

Photobooth huren in Amsterdam

Vertaalbureau Enschede inschakelen voor uw vertalingen

Redenen waarom lastechniek zo belangrijk is