Hillaktief
Image default
Onderwijs

Ontdek mee hoe kinderen in de culturele wereld staan

Workshops voor kinderen, ontwikkeling en reflexie

Dankzij workshops voor kinderen, en dan meer specifiek door workshops culturele vorming, ontwikkelen kinderen zich op een speelse manier. Een workshop is altijd leuk. Het breekt het dagelijkse uurrooster van de lessen, het is gewoon fun en ze leren vaardigheden die ze misschien anders nooit zouden leren. Een workshop kan een kennismaking zijn met een domein waar ze niet zo heel erg in thuis zijn. Een geef toe, wie gaat er eens niet graag op een podium staan, een musical zingen of cajon leren bespelen? Als volwassene heb je al bijna de neiging om zelf te gaan deelnemen. Kies als schoolhoofd of klasverantwoordelijke eens een leuke en leerzame workshop voor kinderen. Het resultaat is altijd verrassend!

Waar situeert het kind zich in de wereld van kunst en cultuur?

Deze vraag is zeker de moeite waard om te stellen. Hoe zien kinderen cultuur en hoe gaan ze om met kunst? Als volwassene kun je je hier een idee over vormen. Beter is nog om het aan het kind zelf te vragen. Onder de vorm van een cultureel zelfportret kan het denken over zichzelf en beschrijven hoe het staat tegenover kunst en cultuur. In een workshop zal het kind zijn eigen cultureel zelfportret vormgeven. Het krijgt de basis mee om dit zelfportret op te maken. Maar de eigen invulling is zeer persoonlijk. Wil het kind dit op papier of digitaal en op social media? Wil hij of zij het zeer ernstig of juist heel speels en met veel illustraties en tekeningen? Hierin is het vrij. Ook hier wordt alweer een beroep gedaan op de creativiteit van het kind.

Kunst en cultuur draagt bij tot de ontwikkeling

Culturele beleving en het maken van kunst zijn belangrijke onderdelen van de opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Het is een manier om zich te uiten, om met gevoelens om te gaan en om te communiceren met de buitenwereld. Op een speelse manier leert het omgaan met zichzelf en met anderen. Je zou kunnen stellen dat ze een heel aantal vaardigheden leren zonder dat ze zich er bewust van zijn. In een veilige en vertrouwde omgeving mogen ze experimenteren en leren. Een of meerdere workshop stomen kinderen als het ware klaar voor het leven!

https://grotebroer.com