Hillaktief
Image default
Kinderen

Op leesavonturen gaan met je kind

Ben je zelf gek op lezen en wil je graag je kind dezelfde liefde voor boeken meegeven? Dan is het verstandig om ze al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met boeken. Er bestaan heel veel soorten kinderboeken. Van verhalen over schattige elven die een theekransje houden tot stoere ridders die te paard draken verslaan. Er is altijd wel een schrijver of boekenreeks die bij je kind past. Zodra je weet wat ze leuk vinden, kun je een gepersonaliseerd kinderboek laten maken met hun naam en foto erop. Dat is een leuke manier om ze te betrekken in het verhaal, want het gaat dan namelijk over henzelf.  

 

Wat kun je doen om lezen leuker te maken? 

Een van de manieren om je kind te interesseren voor lezen is een kinderboek met naam te laten maken. Als kinderen hun eigen naam op een boek zien staat, worden ze natuurlijk nieuwsgierig en willen ze weten waar het boek over gaat. Dat is een goede gelegenheid om ze het boek zelf te laten lezen of om het samen te lezen. Een andere manier is om ze helemaal te laten inleven in het verhaal. Dit kan bijvoorbeeld door het licht aan te passen als het in het verhaal donker wordt of door je te verkleden als een persoon uit het verhaal.  

 

Het verbetert je relatie met je kind 

Een van de mooiste voordelen van het samen lezen met je kind is dat het leuke herinneringen creëert. Als je de gewoonte hebt om elke dag voor het slapen gaan samen te lezen, wordt het voor je kind normaal en is het iets vertrouwds. Het is een fijne gelegenheid om erachter te komen hoe je kind over bepaalde ideeën denkt, omdat je sneller een gesprekje hebt. Het is ook een erg persoonlijk moment, doordat er geen afleidingen zijn en je jouw kind de volle aandacht kan geven. Dat zorgt ervoor dat ze zich geliefd voelen. 

 

De fantasie van je kinderen stimuleren 

Een ander bijkomend voordeel is dat je jouw kinderen leert om creatief te zijn. Door ze regelmatig in aanraking te laten komen met nieuwe verhalen en onbekende situaties, zullen ze al gauw leren dat er niet maar een manier is om over iets na te denken. Buiten hokjes denken helpt bij oplossingen bedenken en is dus erg handig voor het dagelijkse leven. Daarnaast is dit een belangrijke eigenschap voor veel exacte vakken, zoals wiskunde en scheikunde. Natuurlijk zullen ze ook beter worden in activiteiten die originaliteit nodig hebben, zoals verhalen schrijven, tekenen of schilderen. Lezen vormt een goede basis voor een grote hoeveelheid interesses.  

 

 

 

https://bimibooks.nl/gepersonaliseerde-kinderboeken/