Hillaktief
Image default
Zorg

Whiplash schadevergoeding

Whiplash schadevergoeding

Heb je een verkeersongeval gehad? Dan kan het zijn dat je hier een whiplash aan overhoudt. Dit is erg vervelend omdat je voor een lange periode klachten kunt ervaren en het ook gevolgen kan hebben voor je dagelijks leven. Het is belangrijk te weten waar je recht op hebt. Je hebt recht op een schadevergoeding omdat een whiplash valt onder letselschade. 

Symptomen van een whiplash

Je wilt weten dat je recht hebt op een schadevergoeding. Je kunt je afvragen wanneer je een whiplash hebt. Een whiplash is een aandoening in je nek. Je nekspieren rekken uit wanneer je hoofd een plotselinge beweging maakt naar achteren, voren of naar de zijkant. Doordat de beweging zo abrupt is, raken je spieren overbelast en de zenuwen ontregeld. Het spierweefsel heeft te maken met een verscheuring waardoor je last kunt krijgen van verschillende (nek)klachten. 

De klachten die je krijgt van een whiplash, heb je vaak voor een langere tijd. Je kunt last hebben van: 

  • Een pijnlijke en vaak stijve nek;

  • Hoofdpijn; 

  • (lage) Rugpijn; 

  • Vermoeidheid; 

  • Stemmingswisselingen; 

  • Concentratieproblemen; 

  • En overgevoeligheid voor licht. 

 

Aansprakelijkheid whiplash 

Je krijgt een verkeersongeval waarbij je door een harde klap een botsing hebt gemaakt. Je kan na het ongeval last krijgen van lichamelijk letsel in je nek, hoofd en/of rug. Laat dit binnen 24 uur, na het plaatsvinden van het ongeval, nakijken door een (huis)arts. Dit is belangrijk.

Heb je na het ongeval last van lichamelijk letsel? Zorg dan dat je binnen 24 uur naar het ongeval jouw letsel laat beoordelen door een (huis)arts. Hiermee kun je aantonen dat de klachten die je hebt veroorzaakt zijn door het ongeval. Mocht er een ambulance gekomen zijn na het ongeval en het ambulancepersoneel heeft je onderzocht is dit ook voldoende. Bij een harde kop staart botsing is het risico op een whiplash erg groot. De klachten die hieruit voortkomen kunnen veel impact hebben op je dagelijkse leven.

Heeft u een auto-ongeluk gehad en een whiplash opgelopen waardoor u arbeidsongeschikt verklaart bent? Dan kunt u mogelijk uw letselschade voor een whiplash claimen. Hierbij is het belangrijk dat de whiplash natuurlijk het gevolg is van een ongeluk en de tegenpartij de aansprakelijkheid erkend. De schade die voor u vergoed kan worden bestaat uit twee onderdelen, namelijk materiële en immateriële schade. Immateriële schade wordt ook wel een smartengeld genoemd. Dit kunnen bijvoorbeeld medische kosten, huishoudelijke hulp en studievertraging zijn.   

De hoogte van de schadevergoeding hangt van heel veel verschillende factoren af en verschilt dan ook per zaak. Desalniettemin houdt de ANWB een smartengeldgids bij waarin alle eerder uitgekeerde smartengeldbedragen zijn uitgekeerd. Hier wordt dan ook vaak naar gekeken.

https://www.das.nl/letselschade/soorten-letselschade/whiplash-letselschade

Gerelateerde artikelen

De juiste zorgverzekering kiezen