Hillaktief
Image default
Auto’s en Motoren

Zakelijke ritten in privéauto

Veel ondernemers gebruiken hun privé auto voor zowel privé als zakelijke ritten. Zij merken de auto dan aan als privévermogen en kunnen een kilometervergoeding aftrekken van de winst. Bijvoorbeeld omdat zij niet een zakelijke auto willen en daar bijtelling over betalen, of omdat er niet veel zakelijke ritten gemaakt worden met de privéauto. Ondernemers die hun privéauto gebruiken voor zakelijke ritten, komen in aanmerking voor een kilometervergoeding. Voor zakelijk gereden kilometers mag er een bedrag gedeclareerd worden.

 

Kilometervergoeding

De kilometervergoeding is vastgesteld op € 0,19 per zakelijk gereden kilometer. De kilometervergoeding maakt deel uit van de factuur die naar de opdrachtgever wordt verstuurd. Hierover moet btw in rekening gebracht worden. Vandaar er een kilometervergoeding mag gelden. Het onderscheid tussen privé en zakelijke ritten kan bijvoorbeeld geregistreerd worden met behulp van een car tracker.

Kilometerregistratie voor btw-regeling

U moet kunnen aantonen welke ritten privé en zakelijk waren. Van zowel de onderhoudskosten als benzinekosten mag de btw afgetrokken worden in verhouding tot de zakelijk gereden kilometers. De btw die betaald wordt over onderhoud en brandstof kan, in de verhouding die eerder bepaald is met zakelijke en privé kilometers, worden geboekt als vooruitbetaalde btw.

 

Kilometerregistratie bijhouden

Houdt u nog geen kilometerregistratie bij? Stel de btw die betaald moet worden over het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) van de auto. Dit percentage geldt ook voor auto’s op basis van financial of operational lease. De volgende stap is om direct een kilometerregistratie bij te gaan houden. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een car tracker in de auto. De car tracker is een klein kastje dat in de auto gemonteerd wordt en automatisch alle ritten registreert, inclusief start- en stoptijden en het aantal gereden kilometers, verdeeld over zakelijke en privéritten. Deze gegevens kunt u gebruiken voor de kilometervergoeding en de btw-regeling voor kilometerregistratie.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/kilometervergoeding-zzp/