Hillaktief
Image default
Bedrijven

Een opleiding tot psycholoog

Wanneer je de ambitie hebt om psycholoog leiden te worden, zul je hier eerst een opleiding voor moeten volgen. Er zijn binnen het vakgebied psychologie een hoop stromingen, waarvan je allemaal de basis moet weten. Een opleiding tot psycholoog is niet makkelijk: 3 op de 4 studenten gaat door naar het tweede jaar. Dit betekent dat er 25% van de studenten afvalt na één jaar!

Psychologie is een vakgebied wat onder het wetenschappelijk onderwijs wordt geschaard. Om deze reden dient je vooropleiding dan ook VWO geweest te zijn. Hierbij zijn de vakken biologie en wiskunde A of B een pre, de studie psychologie bestaat namelijk voor een groot deel uit statistiek. Biologie is de logische keuze omdat het het menselijk lichaam betreft.

De opleidingen, zowel bachelor als master, bevatten enorm veel wetenschappelijke theorieën over psychologie. Dit theoretische deel van de opleiding omvat vooral de eerste twee jaar van de opleiding. De laatste twee jaar ligt de focus meer op het praktijkdeel, hierbij spelen stages een grote rol. Tijdens dit practicum wordt er vaak gebruik gemaakt van één dag theorie. Naast de reguliere opleiding, zijn er voor het vak psychologie meerdere masters beschikbaar waarmee je invulling geeft aan een bepaalde specificatie. Hierbij kan er gedacht worden aan een bepaalde richting waarin je je specialiseert. Dit kan bijvoorbeeld jeugdtrauma’s of overlijdensgevallen zijn. Een goede psycholoog den haag kent de basis van het vak, en heeft hiernaast nog een specialisatie in een bepaald onderwerp van het vakgebied.

Als je een psycholoog wilt worden, zul je dus een hoop tijd moeten investeren in de opleiding. Het beroep is daarentegen wel erg lonend, je bent constant bezig met mensen beter maken en in sommige gevallen zelfs mensenlevens redden, bijvoorbeeld bij depressieve patiënten. Wanneer dit je aanspreekt, is een opleiding tot psycholoog echt wat voor jou.

https://piekerpoli.nl/