Hillaktief
Image default
Eten en drinken

Wanneer, waarom en hoe pootaardappelen voorkiemen?

Is het echt nodig om pootaardappelen voor te kiemen?

Deze eeuwenoude vraag leeft al jaren onder aardappeltelers, zonder definitief antwoord. Er zijn argumenten voor en tegen en er zijn veel verschillende standpunten tussen zowel de commerciële teeltsector als de amateurteeltgemeenschap.

Er wordt gedacht in het voordeel van zowel kiemen als niet-kiemen, geheel afhankelijk van of het onderwerp vroege aardappelen, tweede vroege of hoofdgewas is. Andere vragen die het overwegen waard zijn, zijn timing, temperatuur en locatie. De consensus is echter dat amateurkwekers dat wel doen en commerciële kwekers niet. De onopgeloste vraag is nog steeds of het wel echt nodig is.

Hoe pootaardappelen te kiemen.

Een pootaardappel voorkiemen betekent eenvoudigweg de kiemrust doorbreken en de vorming van scheuten vóór het planten aanmoedigen. Deze routine kan worden uitgevoerd vanaf eind januari voor vroege rassen en rond half februari voor tweede vroege aardappels.

De beste methode is om de pootaardappelen met het roze uiteinde naar boven in zaaibakjes of eierdozen te plaatsen. Het roze uiteinde is het stompe uiteinde met de meeste ‘ogen’, die spruiten of scheuten zullen vormen.

Zet de pootaardappels vervolgens in een lichte, droge ruimte of kas met een koele tot warme omgevingstemperatuur tussen de 7C en 12C. Wanneer de nieuwe scheuten ongeveer 1-2 cm hoog zijn, wat ongeveer twee tot drie weken kan duren, bewaar er dan slechts 3 of 4 en wrijf de rest weg.

Te veel scheuten kunnen resulteren in veel zeer kleine aardappelen, maar soms kan dit zijn waar u op hoopt. Als de scheuten lang en wit zijn, verwijder ze dan en verplaats de pootaardappelen naar een plek met meer licht.

Waarom pootaardappelen voorkiemen?

Pootaardappelen die niet zijn gekiemd en in de grond zijn geplant, zullen perfect groeien, ongeacht het ras en ongeacht of het een vroege, tweede vroege of hoofdteelt is.

Toch is de reden om vroege en tweede vroege pootaardappelen te kiemen om ze een voorsprong te geven op niet-gekiemde aardappelen.

Het heeft echter weinig zin om pootaardappelen van het hoofdgewas te kiemen, simpelweg omdat ze een veel langer groeiseizoen hebben, en daarom heeft het voorkiemen geen echt voordeel.

Pootaardappelen die zijn bereid door te kiemen en vervolgens gepoot worden kunnen al scheuten terwijl het gevaar voor vorst nog aanwezig is. In dit geval is het verstandig om de nieuwe opkomende scheuten te bedekken met stolpen om ze te beschermen tegen het weer.

De voordelen van het kiemen van pootaardappelen.

De eerste vroege pootaardappelen, die ‘nieuwe aardappelen’ opleveren, worden geplant tussen half maart en half april, terwijl de tweede vroege pootaardappelen van half tot eind april worden geplant.

In deze specifieke tijd van het jaar is de grond nog behoorlijk koud en kan het ook nat en koud zijn. Dus, kiemen zou de pootaardappelen ongeveer twee weken voorsprong kunnen geven op degenen die niet zijn gekiemd.

Plant de pootaardappelen in sleuven van 15 cm diep, met de rooszijde naar boven. Pas op dat u de tere nieuwe scheuten niet beschadigt bij het opvullen met aarde. Naarmate de grond opwarmt, ontwikkelt de groei zich in een snel tempo en produceert veel nieuwe jonge aardappelen, terwijl pootaardappelen die niet zijn gekiemd bijna altijd moeite zullen hebben om in te halen, vooral als ze tijdens een lange koude periode worden geplant.

De nadelen van het voorkiemen van pootaardappelen.

Het bereiden van pootaardappelen door te kiemen kost tijd en een beetje moeite, maar tenzij je de timing goed krijgt, kan het hele proces zinloos blijken te zijn. In het VK is timing alles en veel hangt af van het gebied of de locatie waarin u woont.

In het zuiden van het land zou je bijvoorbeeld eind januari kunnen beginnen met kiemen, terwijl je in de noordelijke regio’s beter kunt wachten tot half februari. Vorst vormt in deze vroege tijd van het jaar een altijd aanwezig gevaar voor de nieuwe scheuten van aardappelen, dus het is verstandig om ervoor te zorgen dat ze worden beschermd met stolpen of stolp tunnels.

Ook kan het plaatsen van stolpen of tunnels over de nieuw aangeplante gebieden helpen de grond te verwarmen en te voorkomen dat overmatig regenwater de greppels binnendringt, waardoor de pootaardappelen anders zouden kunnen gaan rotten.

Pootaardappelen die gekiemd zijn, moeten met zorg worden behandeld, zodat de jonge scheuten bij het planten niet worden beschadigd. Een ander nadeel is echter dat ziekte de knollen kan binnendringen via eventueel uitgewreven scheuten, waardoor er toegangspunten voor infectie ontstaan.

Pootaardappelen zijn te koop op www.aardappelshop.nl.