Hillaktief
Image default
Verbouwen

Contactlijm is relatief simpel om mee te werken

Contactlijm is over het algemeen eenvoudig te verwerken. De lijm is samengesteld uit een mengsel van aardolie (nafta), butanon en cyclohexaan. Om deze lijmsoort te gebruiken moet je eerst de beide oppervlakten die aan elkaar worden gemaakt met de lijm insmeren. Daarna moet je wachten tot de lijm bijna is opgedroogd en dan moet je contactvlakken op elkaar drukken. De lijm wordt droog, omdat de oplosmiddelen verdampen. De verbinding die daarbij ontstaat, is hecht. De contactvlakken zitten direct muurvast en kunnen niet meer ten opzichte van elkaar worden verschoven. Ga je bij het verlijmen de lijm verwarmen dan zal de weker, die in de lijm zit, nog plastischer maken waardoor de verlijming nog beter zal verlopen. 

Op de dag van vandaag wordt er steeds vaker lijm gebruikt om onderdelen aan elkaar te bevestigen. Dit gebeurt niet alleen in het gewone dagelijkse leven, maar ook in de bouw. Er zijn tegenwoordig veel verschillende lijmsoorten. Voor iedere klus is er nu wel een geschikte lijm te gebruiken. Je kunt lijmverbindingen maken waarbij de onderdelen muurvast aan elkaar zitten, maar je kunt ook een lijmbinding maken waarbij de onderdelen enigszins beweegbaar ten opzichte van elkaar blijven. Door te lijmen is nu bijna alles mogelijk.

In de bouw worden er verschillende soorten professionele lijmen gebruikt. De lijm kan worden gebruikt voor het verlijmen van bouwelementen en verschillende materiaalsoorten. Voor iedere materiaal is er wel een geschikte lijmsoort. De verbinding moet aan de eisen kunnen voldoen van het hechten, duurzaamheid en elasticiteit. De lijmen in de bouw zijn gemaakt met polyurethaan en MS-polymeren. Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen, zodat er altijd wel een geschikte contactlijm verkrijgbaar is. Met contactlijm kun je metalen, pvc, keramiek, rubber en leer verlijmen. Voordat je het gaat verlijmen, moeten de oppervlakten droog, schoon envrij van stof zijn. Soms moet er voor het verlijmen met contactlijm een primer aangebracht worden. Tijdens het verlijmen kun je de vlakken op elkaar drukken en aankloppen met een hamer.

https://www.spuitlijmconcurrent.nl/contactlijm/